Φυστικοβούτυρο και η διατροφικη αξια του
Unknown3:40 π.μ.

Μετά από μια έντονη προπόνηση  ένα σημαντικό βήμα για την καλή αποκατάσταση του οργανισμού σας είναι να τρώτε σωστά. Μετά την προπόνηση το γεύμα θα πρέπει να είναι υψηλό σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες  για την αποκατάσταση του μυϊκού και ηπατικού γλυκογόνου αλλά και την  επιδιόρθωση των μυϊκών ινών που βοηθούν στη βέλτιστη μυϊκή ανάπτυξη. Το φυστικοβούτυρο είναι μια εξαιρετική επιλογή για σνακ μετά την προπόνηση λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και την ευκολία του συνδυασμού με άλλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, υγιεινά τρόφιμα.

Τι είναι το φυστικοβούτυρο?
Το φυστικοβούτυρο επινοήθηκε από τον Αμερικανικής καταγωγής γιατρό και χορτοφάγο Dr John Harvey Kellogg το1894 ως μια θρεπτική και ευκολόπεπτη υγιεινή τροφή για τους ασθενείς του. Παρά το όνομα του, το φυστικοβούτυρο δεν περιέχει καθόλου βούτυρο ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το φυστικοβούτυρο είναι βασικά πολτός ψημένων φιστικιών. Παράγεται κυρίως στις ΗΠΑ και στην Κίνα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές όμως και στην Βόρεια Αμερική, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, Φιλιππίνες και την Ινδονησία. Το φυστικοβούτυρο δεν είναι και πολύ διαδεδομένο στην Ελλάδα, χρησιμοποιείται κυρίως από αθλητές που επιθυμούν να αυξήσουν τις επιδόσεις τους, μέσω μιας φυσικής και πλούσιας διατροφής και από τους body building για αύξηση της μυϊκής τους μάζας.
Τα φιστίκια όπως και σχεδόν όλοι οι ξηροί καρποί (αν και τα φιστίκια ανήκουν στην οικογένεια των οσπρίων) έχουν υψηλή διατροφική αξία. Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, των καλών λιπαρών (κυρίως μονοακόρεστων) και αντιοξειδωτικών ουσιών που μάλιστα αυξάνεται η συγκέντρωση τους στα ψημένα φιστίκια. 

Θερμίδες

Το φυστικοβούτυρο αποτελεί  μια τροφή με υψηλή  θερμιδική αξία, αφού μόλις  32 g (περίπου 2 κ.σούπας) περιέχουν 188 θερμίδες και για αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο, ακόμα και αν θεωρείτε ότι είναι  υγιεινό. Πιο συγκεκριμένα, οι 135 θερμίδες προέρχονται από το λίπος, οι 27.9 θερμίδες προέρχονται από τις πρωτεΐνες  και οι υπόλοιπες 25.4 θερμίδες προέρχονται από τους υδατάνθρακες,. Η συγκεκριμένη ποσότητα παρέχει περίπου 9% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για το σύνολο των θερμίδων, η οποία βασίζεται σε μια καθημερινή διατροφή των 2.000 θερμίδων. Καλό θα ήταν να μην ξεπερνάτε την συγκεκριμένη ποσότητα στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.

Σύμφωνα με τεκμηριωμένες έρευνες το φυστικοβούτυρο έχει τα παρακάτω πολλαπλά οφέλη:

1. Πρωτεΐνες που θεωρούνται ατελείς, δηλαδή δεν περιέχουν ένα ή περισσότερα από τα
απαραίτητα αμινοξέα. <Oι φυτικές πρωτεΐνες, αν και δεν είναι πλήρεις, όταν συνδυαστούν σωστά δίνουν τελικά πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας>. Για παράδειγμα, τα φιστίκια δεν δίνουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στον οργανισμό, ο συνδυασμός όμως φυστικοβούτυρου και ψωμιού προσφέρει όλα τα αμινοξέα.


2.  Νιασίνη που καταπολεμά το αλτσχάιμερ.

3.  Υδατάνθρακες και φυτικά ακόρεστα λιπαρά μονακόρεστα / πολυακόρεστα («καλά» λιπαρά) που ανεβάζουν την καλή χοληστερίνη και ρίχνουν την κακή.

4. Βιταμίνη Ε, η οποία είναι το ισχυρότερο αντιοξειδωτικό του ανθρώπινου οργανισμού και καταπολεμά τον καρκίνο.

5.  Σίδηρο, ασβέστιο και Resveratrol, που θεωρείται ότι συμβάλλει στην αντιγηραντική διαδικασία και καταπολεμά βακτήρια/ιούς/μύκητες.

6.  P-coumaric οξύ που συμβάλλει στην καταπολέμηση των καρδιαγγειακών και νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

7.  Βιταμίνη Β3, που βοηθά τον οργανισμό στην επισκευή των κυττάρων.

 8. Φυτικές ίνες που είναι κατά του καρκίνου, τις παχυσαρκίας κλπ.

Γενικά το φυστικοβούτυρο, βοηθάει την καρδιά, το δέρμα, τον εγκέφαλο, το ανοσοποιητικό και το πεπτικό σύστημα επίσης η χρήση φυστικοβούτυρου και άλλων ξηρών καρπών από τον γυναικείο πληθυσμό, μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο παρουσίασης διαβήτη τύπου 2. Προσοχή όμως γιατί υπάρχει πάντα το θέμα ότι πρόκειται για ένα τυποποιημένο προϊόν. Για την βελτίωση της υφής και της γεύσης του, προστίθενται μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια ή αλλιώς τρανς λιπαρά, τα οποία θα θέλαμε να αποκλείσουμε από την διατροφή μας  γιατί θα ακυρώσουν οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα ή ακόμη να προκαλέσουν και προβλήματα. Προτιμήστε το βιολογικό ή το σπιτικό  φυστικοβούτυρο  ή φτιάξτε το μόνοι σας. 


Πηγη: Εύα Μακρή.
Κυριακός Παναγή.