ΠΡΟΣΟΧΗ στις υγρές θερμίδες !!!
Unknown1:45 μ.μ.




   Τo Βάρος κάθε ανθρώπου καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό από αυτο που ονομάζουμε ενεργειακό ισοζύγιο , δηλαδή τις θερμίδες που προσλαμβάνει από την τροφή σε σχέση με εκείνες που δαπανά καθημερινά. 
Σημαντικό ρολό σε αυτο το ισοζύγιο  
παίζουν ΟΙ «υγρές θερμίδες», που προσλαμβάνουμε μέσα από τα ροφήματα και ποτά που καταναλώνουμε.

   Σύμφωνα με τουλάχιστον 7 επιστημονικές μελέτες υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ενέργεια που περιέχουν τα ποτά (δηλ., «υγρές θερμίδες») δεν ενεργοποιεί κατάλληλα τους μηχανισμούς «χόρτασης» στο σώμα και τον εγκέφαλο και δεν ικανοποιεί την πείνα όπως τα τρόφιμα με στερεά μορφή. Η. πρωταρχική Πηγή Των Ποτών ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ καταναλώνονται πλούσια σε γλυκόζη είναι ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ.

   Οι χυμοί φρούτων, εμφανίζονται να είναι μια προφανής καλύτερη λύση σε σχέση με τα αναψυκτικά, γιαυτο και τόσο πολλοί άνθρωποι έχουν ανταλλάξει τα αναψυκτικά με τους χυμούς φρούτων. Εντούτοις, όταν συγκρίνεται ο χυμός φρούτων με ένα ίσο ποσό θερμίδων από ολόκληρα τα φρούτα, τα ολόκληρα φρούτα ικανοποιούν την όρεξη καλύτερα (κατά ένα μεγάλο μέρος λόγω του όγκου και της περιεκτικότητας σε ίνες), και έτσι τείνετε να φάτε λιγότερες θερμίδες για την ημέρα.

   Δεύτεροι με μικρή διαφορά είναι οι ειδικοί και στυλ επιδόρπιου καφέδες. Ξέρατε ότι ενας frappucino 450 ml μπορεί να περιέχει έως και 500 θερμίδες ή ακόμα και περισσότερο! Αυτό είναι ένα τρίτο της καθημερινής λήψης θερμίδας μιας γυναίκας που βρίσκεται σε πρόγραμμα απώλειας λίπους.
   Στις υγρές θερμίδες συμπεριλαμβάνεται φυσικα και η Ζάχαρη που προσθέτουμε στα ροφήματα την  οποία συνήθως παραλείπουμε να υπολογίσουμε.


. Ας δούμε ένα παράδειγμα :
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρης περιέχει 20 θερμίδες Αν. π.Χ. ! πίνετε 2 μέτριους καφέδες την ημέρα αυτό σημαίνει 40 θερμίδες ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 7 * 40 = 280 θερμίδες και το μήνα 1200 θερμίδες! Να το πάμε και λιγο παρακάτω;;; 40 * 365 μέρες = 14.600 θερμίδες που αντιστοιχούν σε 2 κιλά σωματικού λίπους επιπλέον το χρόνο μόνο απτό καφεδάκι σας!



    Ένα μεγάλο ποσοστό των <<υγρών θερμίδων>> προέρχεται από τα αγαπημένα μας ποτα, τα οποίο μας δίνουν θερμίδες και για την ακρίβεια Ενα γραμμάριο Αλκοόλ ΘΑ Μας δώσει εφτά θερμίδες!!!!

   Αυτές φυσικά δεν είναι ίδιες για όλα τα αλκοολούχα, αλλά εξαρτώνται από την περιεκτικότητα σε αλκοόλ ενός ποτού.
   Έτσι υπάρχουν ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ όπως η μπίρα, που μπορεί να κυμαίνεται από 0 μέχρι 12% ( σε πολύ δυνατές μπίρες), το κρασί με ​​περιεκτικότητα περίπου 12% και ποτά με πιο υψηλή περιεκτικότητα όπως το ουίσκι και η βότκα με πάνω από 40% αλκοόλ.
            Όσο λοιπόν περισσότερο αλκοόλ τόσο περισσότερες θερμίδες!!!
   Οι άνδρες είναι ιδιαίτερα «ένοχοι» πχ όταν πίνουν οινοπνευματώδη - οι άνδρες τείνουν να πίνουν ΚΑΙ να τρώνε , ενώ ΟΙ Γυναίκες τείνουν ΝΑ πίνουν ΑΝΤΙ ΝΑ τρώνε.

   Οι λόγοι που οι υγρές θερμίδες αποτυγχάνουν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με ολόκληρα τα τρόφιμα είναι:

·                      υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες
·                      χαμηλότερη δείκτη «χόρτασης»
·                      περισσότερες θερμίδες που λαμβάνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα
·                      χαμηλότερη ανάγκη για μάσηση
·                      πιο σύντομος χρόνος γαστροεντερικής διέλευσης
·                      η ενέργεια στα ποτά έχει μεγαλύτερη απορροφητικότητα και βιολογική διαθεσιμότητα
·                      οι μηχανισμοί μπορούν να περιλάβουν τις γνωστικές, γευστικές, χωνευτικές, μεταβολικές, ενδοκρινείς και νευρικές επιρροές (η ανθρώπινη όρεξη είναι ένα σύνθετο πράγμα!)
·                      τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο, πουθενά στην ιστορία μας οι πρόγονοι μας δεν είχαν πρόσβαση σε ποτά μεγάλων ποσών. Το οινόπνευμα μπορεί να υπήρχε εδώ και αρκετά χιλιάδες έτη Π.Χ., αλλά ακόμη και αυτό είναι «αμφισβητούμενο» στο εξελικτικό ημερολόγιο της ανθρωπότητας. Κατά συνέπεια, ο γενετικός κώδικάς μας δεν έχει αναπτύξει ποτέ τους φυσιολογικούς μηχανισμούς για να επεξεργαστεί κατάλληλα το θερμιδικό περιεχόμενο στις υγρές τροφές όπως όταν τρώτε, μασάτε και καταπίνετε ολόκληρα τα τρόφιμα.

    Αυτό όμως που μετράει τελικά είναι η ποσότητα.
Και όπως λέει και ο Παράκελσος ένας από τους μεγαλύτερους αλχημιστές του μεσαίωνα, «η δόση κάνει το δηλητήριο».


                                       Επιμέλεια: Χατζηβασιλείου Αργυρώ