Τα φρούτα στη ζωή μας
Unknown5:28 π.μ.




Τα φρούτα είναι συνδεδεμένα με την ανθρώπινη διατροφή, από τη βρεφική μας ηλικία. Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία για τον άνθρωπο και, παρουσιάζουν αρκετά οφέλη για την υγεία μας, επίσης είναι σημαντικά στοιχεία μιας υγιεινής, ισορροπημένης δίαιτας, ως μέρος ενός κυρίως γεύματος ή ως σνακ.




Προμηθεύουν τον οργανισμό μας με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και διαιτητικές ίνες, με κάποια ενέργεια (κυρίως με τη μορφή σακχάρων), καθώς και με ορισμένα συστατικά, συχνά αναφερόμενα ως φυτοχημικά ή δευτερογενή φυτικά προϊόντα, τα οποία υπάρχουν σε ελάχιστες ποσότητες, και είναι δυνητικά ωφέλιμα για την υγεία μας.  
    Οι επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Συγκεκριμένα περιέχουν τα απαραίτητα μέταλλα και βιταμίνες που βοηθούν τον οργανισμό να προστατευτεί από ασθένειες αλλά και να θεραπευτεί από αυτές. Επίσης έχουν αντιοξειδωτική δράση η οποία προστατεύει από τις ασθένειες του καρκίνου και την καταστροφή των κυττάρων.



Όλα τα φρούτα περιέχουν βιταμίνες όπως C, E, D, και συμπλέγματα B. 
Προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες όπως η υπέρταση, η χοληστερόλη και ο διαβήτης.

Σημαντικό είναι πως περιέχουν άφθονες φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία που βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος.


Εκτός από τις βιολογικές τους δράσεις, τα φρούτα είναι ωφέλιμα και σε άλλους τομείς για τον άνθρωπο. Μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή ρυτίδων από το δέρμα, το αδυνάτισμα, την τριχόπτωση, την απώλεια μνήμης και πολλά άλλα. 
Με λίγα λόγια, η λίστα των θετικών συνεπειών από τα φρούτα δεν έχει τέλος!


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συστήνεται η κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως.
 Επίσης κατά τη Μεσογειακή Διατροφή για τους ενήλικες στην Ελλάδα, πρέπει να καταναλώνονται 2-4 φρούτα. 
Οι καταλληλότερες ώρες κατανάλωσης τους είναι στα ενδιάμεσα γεύματα, ώστε να αυξάνεται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν και να υπάρχει η δυνατότητα σταθερής παροχής ενέργειας και η αποφυγή κατανάλωσης μη υγιεινών επιλογών.
Καλό θα ήταν τα φρούτα να καταναλώνονται μετά τη γυμναστική καθώς πρόκειται για πηγές υδατανθράκων που μπορούν να αποκαταστήσουν γρήγορα το μυϊκό γλυκογόνο.



Σημαντικό είναι να καταναλώνετε κυρίως εποχιακά φρούτα. Με την ποικιλία σε είδος, χρώμα αλλά και γεύση, εκτός του ότι δεν θα τα βαρεθείτε, θα μπορέσετε να πάρετε το μάξιμουμ της θρεπτικής τους αξίας.


***** Φρούτα για αποτοξίνωση του σώματος: Μήλα, Λάιμ, Κράνμπερι, Σύκα, Γκρέιπφρουτ, Κεράσια, Φράουλες
Φρούτα για δίαιτα: Σύκα, Ντομάτες, Κολοκύθα, Κράνμπερι
Φρούτα για λαμπερό δέρμα: Μήλα, Μπανάνες, Ανανάς, Λεμόνια, Παπάγια, Ρόδι, Ροδάκινα, Πορτοκάλια, Κίουι






Επιμέλεια: Αγγέλικα Αγησιλάου

Πηγές: flowmagazine.gr