Φαγόπυρο – Μια καλή τροφή για αθλούμενος και μη
Unknown12:16 π.μ.



Το φαγόπουρο είναι μια τροφή που κάνει την εμφάνιση της όλο και πιο συχνά τελευταία στα ράφια του σουπερ μαρκετ και των καταστημάτων με βιολογικά προϊόντα. Τι είναι όμως το φαγόπυρο; Αξίζει να το εντάξουμε στο διαιτολόγο μας;
Αν το εξετάσουμε τα θρεπτικά συστατικά του θα δούμε ότι το Φαγόπυρο , παρόλο που μοιάζει στη όψη με δημητριακό διαφέρει όσον αφορά τα θρεπτικά του συστατικά και  δε μπορούμε να το κατατάξουμε σε αυτή τη κατηγορία τροφών. Περιέχει πολλή πρωτεΐνη σε σχέση με την χαμηλή ποσότητα των δημητριακών, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε και Κ, φολικό οξύ και είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο,  μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο (Bartimeus, 2009).
Το αλεύρι του χρησιμοποιείται για τη παρασκευή ψωμιού και προϊόντων φούρνου και είναι 100% ελεύθερο γλουτένης, κατάλληλο δηλαδή για να χρησιμοποιηθεί και σε άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Μπορεί να συνοδέψει τα λαχανικά και κρέας, αφού αποτελείται κυρίως από σύνθετους υδατάνθρακες και επιπλέον από διαλυτες φυτικές ίνες που ελαττώνουν την χοληστερόλη στο αίμα, σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου και ρυθμίζουν τις κινήσεις του εντέρου. Επίσης περιέχει σημαντική ποσότητα ρουτίνης,  βιοφλαβονοειδές που βοηθά στη λειτουργία των νεφρών, εξουδετερώνει τα όξινα υπολείμματα, καταπολεμά την αρτηριοσκλήρωση, ενδυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία και μειώνει τις πιθανότητες αιμορραγιών (Balch, 1998, Joachim et al, 2008). Οι ιδιότητες αυτές καθιστούν το φαγόπυρο μια τροφή ιδανική για αθλητές, για άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, και με σακχαρώδη διαβήτη.
Από θερμιδικής απόψεως  κάθε κουταλιά της σούπας ωμό μας δίνει μόνο 5Kcal οπότε μπορεί να χρησιμοποιείται ελευθέρα στο διαιτολόγιο μας απολαμβάνοντας μόνο τα πλεονεκτήματα του…

Γράφει η Αλεξάνδρα Κουλούρη.